Genetik Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Genetik Saç Dökülmesini Nasıl Engelleriz?
Genetik saç dökülmesi, hormonal değişiklikler, yaşam tarzı sorunları ve tıbbi durumlar gibi pek çok nedenden kaynaklanmaktadır. Bu durum aynı zamanda kalıtsal alopesi olarak da adlandırılır ve esas olarak erkeklerde, ancak ilerleyen yaşlarda kadınlarda da görülür. Birçok kişi kalıtsal saç dökülmesinin farkında değildir ve bu nedenle doğru tedavi adımlarını atamaz. Genetik, saç dökülmesinin ana nedenidir.
Bu açıdan insanın genetik yapısından kaynaklanır ve tedavisi uzun yıllar alır. Kalıtsal alopesi toplumda erkek tipi alopesi olarak bilinmesine rağmen hem kadın hem de erkek bireylerde sıklıkla görülmektedir. Bu yüzden kalıtsal saç dökülmesini önlemek uzun bir süreç olduğundan, belirtiler ortaya çıktığında hemen bir dermatoloğa başvurmanız önemlidir.
Genetik Saç Dökülmesi Nedenleri
Kalıtsal alopesi temelli bir aile hastalığıdır ve toplumda kalıtsal, genetik veya hormonal alopesi olarak da bilinir. Genetik DHT hormonu saç dökülmesine neden olur. Doğru ilaçlar DHT hormonlarının etkilerini azaltabilir ve düşmelerini önleyebilir. Yüksek testosteron seviyelerine bağlı androjenlerin artması nedeniyle erkekler ve kadınlarda kalıtsal saç dökülmesinin yaygındır. Kadınlarda kalıtsal saç dökülmesi, hormonal bozuklukların yüksek yaygınlığına bağlıdır. Ayrıca polikistik over sendromu, menopoz, doğum gibi nedenlerle de saç dökülmesi başlayabilir.
Erkeklerde Genetik Saç Dökülmesi
Erkek tipi saç dökülmesinde önce başın üst kısmındaki ve şakaklardaki saç telleri zayıflar. Dinlenme dönemine giren saçlar inceldikçe dökülme devam eder. Bu süreç, ense ve şakaklarda sadece birkaç saç teli kalana kadar devam eder. Özellikle başın orta kısmı, dökülmenin en hızlı görüldüğü yerdir. Bu duruma tıbbi olarak androjenik alopesi denir. Erkeklerde genetik saç dökülmeleri, erkek androjen hormonlarının 5 alfa redüktaz tarafından DHT’ye dönüştürülmesinin sonucudur. Bu yüzden pek çok erkek genetik saç dökülmesi engelleme yollarına başvurmaktadır.
Kalıtsal saç dökülmesini yavaşlatmanın yollarını arıyorsanız, çözümleri ve tedavileri anlamanız gerekir. 65 yaş ve üzeri kişilerde saç dökülmesi doğal bir fenomen olarak kabul edilse de saç dökülmesi 20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kişilerde psikolojik sorunlara neden olabilir. Genetik saç dökülmesinde ise kişiler saç dökülmesi kaygısı nedeniyle stres hissedebilirler.
Androgenetik alopesi, erkek tipi kellik olarak da bilinmektedir. Bu tip kellik, erkeklerde en sık görülen saç dökülmesi türüdür. Erkeklerde görülen saç dökülmesinin %50’si bu nedenledir. Androgenetik alopesi genellikle kalıtsaldır ve saç büyümesinin düzenlenmesinden sorumlu olan androjen adı verilen erkek hormonlarından kaynaklanır. Androgenetik alopesinin yaygın nedeni kalıtımdır. Kalıtsal saç dökülmesi zararsız ve yaşamı tehdit edici olmasa dahi tiroid hastalığı, belirli kanser türleri, anabolik steroidlerin kullanımı ve ilaçlar gibi altta yatan bazı nedenler daha ciddi saç dökülmesine neden olabilir. Bundan dolayı doktor gözetimi altında ilaç ve diğer tedavilerin uygulanması önemlidir.
Kadınlarda Genetik Saç Dökülmesi
Kadınlarda saç dökülmesi daha az yaygın olmasına rağmen, menopoz sonrası kadınlarda görülen saç dökülmelerinin sadece üçte biri ve üçte ikisi yaşlanmaya bağlıdır. Kellik erkekler için rahatsız edici olsa da kadınlar bu durumdan daha fazla memnuniyetsizlik duyarlar. Kalıtsal saç dökülmesi, kadın saç çizgisinin tamamen daralmasına veya tam saç dökülmesine neden olmaz. Saçlar kadınlar için çok önemli bir özellik olduğu için saç dökülmesi konusunda çok daha duygusaldırlar ve hemen hemen herkes genetik saç döküntüsünü engellemek için tedaviler arar. Kadınlarda genetik saç dökülmeleri hamilelik, menopoz, emzirme, ilaçlar, mevcut tıbbi durumlar ve stres kaynaklı olabilir.
Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır?
Kalıtsal saç dökülmesi ergenlik döneminde başlayabilir. Bu açıdan tedaviye en erken 20 yaşlarında başlamalıdır. Aksi takdirde yaşla birlikte saç dökülmeniz hızlanacaktır. Saç ilk başta biraz mat ve zayıftır. Zayıflamış saç kökleri büyüyemez ve saç dökülmesi başlar. Saç dökülmesi erkeklerde şakak bölgesinde, kadınlarda taç bölgesinde açıklıkların ortaya çıkması ile başlar. Zayıflamış saç kökleri bir süre sonra yok olur ve kel bölgeden yeni saç çıkmaz. Bu durumda genetik saç dökülmesinin engellenmesi için bireyler bir arayışa girer.
Saç Dökülmesi Nasıl Kontrol Edilir?
Genetik saç dökülmeleri, saç dökülmesi ve kellik sorununda çok önemli bir rol oynar. Saç dökülmesinin kesin nedenini belirlemek için mantar hastalıkları, beslenme eksiklikleri ve demir eksikliği gibi diğer hastalıkların kontrol edilmesi gereklidir. Detaylı saç analizi için bilgisayarlı saç analizi teknolojisi de uygulanmaktadır. Gerekli incelemeler bir uzman tarafından yapılmalıdır. Saç dökülmesi sorunları için; saç derisi soyulmasına saç dökülmesi, kızarıklık ve ağrı eşlik ediyorsa kan testleri ve cilt biyopsisi de yapılabilir. Bu sayede alınacak önlemlerin ne olacağı sonucuna varılabilir.
Dökülme Engellenebilir Mi?
Genetik saç dökülmesi için önlem almak adına erken teşhis önemlidir. Bu açıdan günde 150’den fazla saç teli dökülüyorsa bir uzmana başvurmanız önemlidir. Şu anda genetik nedenlerle saç dökülmesi tamamen önlenememektedir ancak saç dökülmesini azaltmanın ve saç dökülme sürecini geciktirmenin birkaç yolu vardır. Genetik saç dökülmelerini geciktirmek için cilt kozmetikleri kullanılabilir. Bu saç tipine uygun bir ürün kullanmak saç köklerinin güçlenmesine bağlı olarak saç dökülmesini geciktirebilir. Başka bir yöntem ise ilaç kullanımıdır. İlaç kullanımı yan etkilere neden olabileceğinden herkesin bir uzmana görünmesi zorunludur.
Ayrıca kılcal mezoterapi ve PRP gibi tedaviler de vardır ancak bu yöntemler kesin sonuç vermemektedir. Aynı zamanda beslenme, hormonal değişimler, mevsimsel değişiklikler gibi durumlar da etkili bir şekilde saç dökülmesine neden olabilir. Bu, beslenme programlarının vitamin ve proteinlere çok odaklanmasını sağlar. Özellikle daha fazla meyve ve sebze yemek, saç köklerinizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Diğer bir seçenek ise gıdaya ek olarak vitamin takviyesi yapmaktır. Sezon başında saç dökülmesi için faydalı olan saç bakım rutinlerini benimsemek mümkündür. Bu kuru havalarda saçı besler ve kırılmasını kolaylaştırır. Genel olarak insanlar saç dökülmesini önlemek için alışkanlıklarını değiştirmektedir.
Genetik Saç Dökülmesi Tedavisi
Saç dökülmesi nasıl engellenir sorusu günümüzde pek çok kişi tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Genetik saç dökülmesi için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak saç dökülmesini hızla geciktirmenize ve kaybolan özgüveninizi yeniden kazanmanıza yardımcı olabilecek bazı tedaviler vardır. Diyet değişiklikleri ve evde saç bakımı yapmak, genetik saç dökülmelerini bir müddet geciktirebilir. Ancak saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kaldıysanız, bunun için bir dermatoloğa başvurmak daha faydalı olacaktır.
Dermatoloğunuz saç dökülmesinin sebebini ve evresini, genetik yapısını ve saç yapısını dikkate alarak doğru tedaviyi kullanmaya başlayacaktır. Kalıtsal saç dökülmesini önlemek için kullanılan temel yöntemler; ilaç tedavisi, PRP ve saç ekimidir. Dermatolog sayesinde ise sizin için en uygun olan yöntemi bulabilirsiniz.
Dökülme Ne Zaman Durur?
Saç dökülmesinin genetik süreci kişiden kişiye değişir. Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli şey bir an önce işleme başlamaktır. Saç dökülmesinin kalıtsal olduğu belirlenirse dermatoloğunuzun önerdiği tedaviyi uygulamalısınız. Aksi takdirde kalıcı kellik gibi geri dönüşü olmayan kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden genetik saç dökülmesine önlem almak için erken davranmanız gerekir. Herhangi bir belirtisini gördüğünüz takdirde dermatoloğa başvurmalısınız. Bu sayede fazla bir kayıp yaşamadan uygulanılan tedaviye göre bir süre sonra saçlarınıza geri kavuşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Diğer Popüler Konular;
- Türkiye’nin En İyi Saç Ekim Merkezleri
- İstanbul En İyi ve İllegal Saç Ekim Merkezleri
- 2023 Güncel Saç Ekimi Fiyatları
- Saç Ekimi Nedir? En Önemli Detaylar
- Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?