Kaş Ekimi Hakkında A’dan Z’ye Her Şey

Kaş Ekimi A’dan Z’ye Bilmeniz Gereken Her Şey
Kaş ekimi tarihçesine baktığımızda, bugünkü modern saç ekiminin temellerini oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü bildiğiniz üzere ilk kıl ekimi 1930’lu yıllarda Japonya’da uygulanmış olup, bu uygulama kaş ekimi ve kirpik ekiminden ibaretti.
Kaşlarımız, gözlerin üstten korunmasında önemli bir role sahiptirler. Bununla birlikte estetik açıdan da büyük önem taşıyan kaşlarımız, göz ve bakışlarımıza anlam kazandırırlar. Mimiklerimizin ve konuşmalarımızın doğru yorumlanabilmesini de sağlayan kaşlarımız, konuşmalarımızın etkisini artırmamızda bir nevi yardımcı eleman görevi görmektedir.
Kaş dökülmesi, yara, yanık ya da çarpma sebebiyle ortaya çıkabileceği gibi çeşitli hastalıklar sebebiyle veya genetik olarak kaşların azlığı da söz konusu olabilmektedir. Estetik olarak yüzümüzde önemli bir unsur olan kaşlar döküldüğünde, cinsiyet ayrımı olmaksızın bu durum kişinin psikolojisi üzerinde birçok olumsuz etki bırakabilir.
Kaş ekimi, kaş dökülmesi ve çeşitli sebeplerle şeklinde önemli bozuklukları olan kaşların düzeltilebilmesi için başarılı bir çözüm sunmaktadır. Kolay, ağrısız, rahat yapılan bir operasyon olan kaş ekimi, aynı zamanda hem kadınlar hem de erkekler için yapılabilen bir uygulamadır. Kaş ekimi konusunu da ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız ama öncesinde kaş hakkında bilgi verelim.

Kaş Kökleri
Kaş Kılının Özellikleri
Kılın öz yapısı keratin proteininden oluşmaktadır.
Kaş kılı da, saç ve vücudumuzu kaplayan çeşitli uzunluk ve kalınlıktaki kıllar gibi iki kısımdan oluşmaktadır.
- Kıl Gövdesi – Derinin dışında kalan kısımdır. Üzeri ince yağlı bir tabaka ile kaplıdır ve kıl yapısı bu yüzden pürüzsüz ve parlak gözükür. Maksimum uzunluğu 1-2 cm’e kadar çıkabilmekte, kişinin yaşı ve fiziksel özelliklerine göre değişmektedir.
- Kıl Kökü – Derinin iç kısmında kalan kısımdır. Besleyici yağ depoları, kılcal damarlarla bağlantı yolları ve çeşitli kaslar ile kıl kökü deriye tutunmaktadır. Kaş kökü yapısı, saç ile kıyaslandığında biraz daha kısa ömürlüdür. Kılın büyüme, bekleme ve dökülme döngüsü saç kıllarında senelerce devam edebilmekteyken, yerinden koparılarak ya da dökülen kıl köklerini belirli bir süre sonra yeni kaş kılı çıkartmamaya başlar.
Kaşlarımızın yapısı da saç kılı yapısına benziyor gibi gözükse de özünde onları birbirinden ayıran farklar vardır. Bunlardan en önemlisi uzama hızları ve uzama sınırlarıdır. Hepimiz biliyoruz ki, kaşlarımız belirli bir uzunluğa geldikten sonra saçlar gibi uzamaya devam etmez. Kaş kılları saç kıllarına ve vücudun diğer bölgelerinde yer alan kıllara göre çok daha kalın telli ve deri yüzeyi ile dar açılı bir şekilde çıkmaktadır.
Kıl köklerinin çıkış açıları ortalama olarak 5 ile 10 derece arasındadır.

Yara Olan Bölgede Kaş Ekimi
Kaş Ekimi Hangi Durumlarda Gerekli Olur?
- Genetik Yapı: Kimi insanların kaş yoğunlukları doğuştan azdır ve estetik olarak istenilen etkiyi yaratmazlar. Ailesel yatkınlıktan, kişinin kendi fiziksel özelliklerinden dolayı ortaya çıkabilen bu gibi durumlarda kişi, kaş ekimi yaptırmayı tercih edebilmektedir.
- Yaralanma ve yanık: Özellikle yaralanma ve yanık kaş bölgesindeki köklerin zarar görmesine ve tekrar kıl çıkartmaması sebep olur. Kaşın bir yere çarptırılması, kavga ya da başka sebeplerle ortaya çıkan vurmalar sonucu kaşın patlaması durumlarında da kaşın kısmi bölümleri zedelenir ve o bölgede kaş eksikliği meydana gelir. Bu gibi durumlarda kaş ekimi yapılabilirken, durum bölgesel değil çok daha büyük ve ciddi bir hasar ya da yanıksa da kaş ekimi yapılabilmektedir.
- Çeşitli Hastalıklar: Aloepesi gibi hastalıklar saç ya da kaşın bölgesel olarak dökülmesine sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda tedavi sonrasında doktorun da önerisiyle kaş ekimi yapılması uygun olabilir.
- Estetik İhtiyaç: Kaş ekimi günümüzde kaş şekillendirme içinde kullanılabilmektedir. Tamamen estetik ihtiyaçtan ve istekten ötürü ortaya çıkan bu durumlar, kaşın şeklinden memnun olmayan ve kaş şeklinin klasik yöntemlerle değiştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda önemli bir kurtarıcı durumundadır.
Kaş ekimi, estetik olarak diğer birçok kaş şekillendirme yönteminden başarılı ve natürel sonuçlar verebilmektedir. Kaş aldırma, kaş dövmesi yaptırma, kıl tekniği ile boyama şeklinde yapılan bu yöntemler gerçek bir kılın yerini tutamadığı için kaş ekimi yaptırmak son yıllarda insanlar arasında sıklıkla tercih edilmektedir.

Kaş Ekimi Operasyonu
Kaş Ekimi Nasıl Yapılır?
Kaş ekimi saç ekimine kıyasla çok daha hassas ancak kısa süren bir operasyondur. Kafa derisi ile kıyaslandığında daha hassas bir yapıya sahip olan yüz derisinde mikro cerrahi işlem gerektirmektedir. Kaş ekimi operasyonlarında da saç ekimindekine benzer bir prosedür izlenir. FUE Yöntemi kullanılarak yapılan operasyonlar, ense bölgesinden alınan saç kökleri ile gerçekleştirilir. Ortalama bir kaş ekimi için 100 ile 700 greft arası ekim yapılabilmektedir. Greft, kalitesine ve yapısına göre içeriğinde 2 ile 5 kıl kökü ve bir miktar deri dokusu barındıran bir yapıdır. Greftlerin kalitesi yüksekse, greft sayısı düşmekte ve operasyon daha kısa sürede tamamlanabilmektedir.
Operasyon günü gerekli tetkikler sonrası hazır olan hasta yüz üstü olarak bir sedyeye yatırılır. Lokal anestezi ile uyuşturulan ense bölgesinden greftler toplanır. Mikromotor FUE cihazı ya da manuel punch denilen bir medikal cihaz sayesinde gevşetilen kıl kökleri, foliküller halinde toparlanır. Greft sayısında göre 1-2 saat sürebilen bu işlem sonrası, ense bölgesi sterilize edilerek bandajlanır. Ense bölgesinden alınan kıl kökleri FUE yöntemi sayesinde tek tek alındığı için bu bölgede herhangi bir iz kalmaz.
Toplanan greftler, tek tek ayıklanarak özel pedlerin içerisine yerleştirilerek ekime hazırlanır.
Verilen aranın ardından sırt üstü yatırılan hasta yine yapılacak ufak bir lokal anestezi sayesinde herhangi bir acı ya da ağrı hissetmeyecektir. Kaş bölgesi strerilize edilip uyuşturulduktan sonra daha önceden ekim yapılacağı planlanmış alana tek tek kıl köklerinin çaplarına uygun kanallar açılır. Kanal açılarının en natürler görünümü yakalayabilmeleri için cildinizle dar açı yapması gerekmektedir.
Kanal açma işlemi bittikten sonra sıra açılan kanallara toplanana greftlerin yerleştirilmesine gelir. Bu işlem ekim ekibi tarafından yine greft sayısında göre ortalama 1 saat içerisinde gerçekleştirilmiş olur.

Öncesi, 1. Gün ve 6. Ay
Kaş Ekimi Sonrasında İyileşme Süreci
Kaş ekiminden hemen sonra operasyon yapılan alan açık bırakılır ve her türlü yara, darbe ve baskıdan korunur. Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından hasta rahatlıkla günlük hayatına dönebilir ancak ekim yapılan bölgeyi koruması önemlidir. Kaş ekimi sonrasında lokal anestezi geçince ekim yapılan yerde ince bir ağrı hissedilirse doktorunuzun önceden vereceği basit ağrı kesiciler bu ağrıyı yok edecektir. Bunun yanı sıra herhangi bir mikrop kapma ve açık yarada gelişebilecek komplikasyonlara karşı 1 hafta süreyle antibiyotik kullanımı önerilmektedir.
3 gün sonra ilk yıkama ve pansuman için doktor tekrardan ziyaret edilir. Ense bölgesi açılır ve ekim yapılan kaş bölgesinin de ilk yıkaması gerçekleştirilir. Bu süreçten sonra yıkama işlemini sizin yapmanız için önemli ayrıntılar doktor tarafından size anlatılacaktır.
Operasyon sonrasında da en az ilk üç gün sigara ve alkol önerilmez. Spor gibi ağır aktiviteler ve deniz gibi risk teşkil edebilecek aktivitelerden bir süreliğine uzak durmanız istenecektir.
İlginizi Çekebilecek Diğer Popüler Konular;
- Türkiye’nin En İyi Saç Ekim Merkezleri
- İstanbul En İyi ve İllegal Saç Ekim Merkezleri
- 2023 Güncel Saç Ekimi Fiyatları
- Saç Ekimi Nedir? En Önemli Detaylar
- Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?