Saç Ekiminin Yan Etkileri Var Mı?
Saç Ekiminde Herhangi Bir Yan Etki Var Mı?
Saç ekimi operasyonları estetik amaçlarla uygulanan mikro cerrahi operasyonlardır. Estetik amaçlı yapılan tüm operasyonlarda olduğu gibi, saç ekimi operasyonlarında da öncelik kişinin sağlığıdır. En basit operasyonlarda olduğu gibi, saç ekiminde de bazı komplikasyon riskleri bulunabilmektedir. Saç ekiminin yan etkileri ve risklerinden kaçınmak için, öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var: saç klonlama saç klonu
Türkiye’de saç ekimi,
- Doktor tarafından gerçekleştirmeli,
- Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış sağlık kuruluşlarında yapılmalıdır.
Saç Ekiminde Oluşabilecek Komplikasyonların Sebepleri
Saç ekim operasyonları kalp ya da beyin ameliyatı gibi ciddi hayati operasyonlardan olmasa da, her operasyonunda olduğu gibi bazı riskler taşımaktadır. Bunun temel sebebi, her saç ekimi operasyonunun kişiye özel olmasıdır. Yani, kişinin bünyesine göre değişik komplikasyon riskleri oluşabilir. Saç ekim operasyonlarında kişiden kişiye göre değişebilecek bir takım etkiler de söz konusudur. Kişinin vücut yapısı, vücut direnci, hücre yenilenme hızı, geçirdiği hastalıklar ve operasyon sonrası davranışları saç ekimi operasyonu sebebiyle ortaya çıkabilecek komplikasyonları etkilemektedir.
Gelişen teknolojilerle birlikte modern saç ekimi operasyonları özellikle eski dönemlere kıyasla çok daha rahat yapılmakta ve az komplikasyona sebep olan operasyonlardır. Saç ekim operasyonlarındaki komplikasyon risklerini etkileyen önemli etkenlerden biri de, kişinin genel sağlık durumu ve geçirmiş olduğu hastalıklardır. Saç ekim merkezleri saç ekim operasyonları öncesinde kişiden kan alarak çeşitli hastalıkları kontrol etmekte ve risk oluşturabilecek hastalıkların varlığı konusunda ayrıntılı bilgi edinmektedir.
Hastalık Geçmişinizi Doktorunuzla Paylaşın
Daha öncesinde kalp hastalığı ya da kanser, hepatit gibi önemli bir hastalığı olan hastalarda saç ekimi operasyonları yapılması için hastalığa dair kişinin kendi doktorunun onay vermesi beklenmektedir. Şeker ve tansiyon hastalarına yapılacak olan saç ekim operasyonları dolayısıyla sağlık durumu normal olan hastalara nazaran bazı dikkat edilmesi gereken noktalar içermektedir. Bu hastalıklara bağlı komplikasyonların gelişmemesi için, operasyon öncesinde bir takım önlemlerin alınması gerekmektedir. Tansiyon ve şeker hastalarında saç ekimi operasyonlarının yapılabilmesi için bu hastalıkların kontrol altına alınmış olması ve yine kişinin kendi doktorundan gerekli onayın verilmiş olması beklenir.
Saç ekiminin yan etkileri arasında karşılaşılan bir diğer sorun ise hastanın kullandığı ilaçları söylememesidir. Saç ekimi operasyonları öncesinde sürekli olarak kullandığınız bir ilaç varsa mutlaka saç ekimi doktorunuza bunu belirtmelisiniz. Bunun yanı sıra hastalarca basit görülen vitamin aspirin ya da ağrı kesici kullanımı da operasyon öncesi mutlaka kesilmeli, içilmesi gerekiyorsa saç ekim doktorundan konu ile ilgili onay alınmalıdır.
Saç ekimi operasyonlarında çıkabilecek komplikasyonların bir diğer önlenebilir sebebi ise operasyon sonrası hastaların uyarı ve önlemlere uymaması ve dikkatli davranmamasıdır. Operasyon sonrasında size verilecek olan bilgilerin her birinde ciddiyetle uyulması verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması ve bu konuların ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Saç ekiminde oluşabilecek yan etkilerin bazıları da kullanılan saç ekim yöntemine göre ortaya çıkabilmektedir. FUT tekniği ile yapılan saç ekimlerinde yara izinin görünün şekilde kalması ve saç köklerinin alındığı alanda his kaybı yaşanması bu teknikle gelen yan etkilerden en sık karşılaşılanlarıdır.
Saç Ekiminde Ortaya Çıkabilecek Yan Etkiler
Saç ekiminde ortaya çıkabilecek 7 adet komplikasyon vardır.
Kanama
Saç ekiminin yan etkileri arasında en sık karşılaşılanı, kanamadır. Kişinin kan pıhtılaşma hızına göre ortaya çıkan bu yan etki, operasyon sonrasında kıl köklerinde yoğun kabuklaşmaya sebep olabilmektedir. Kişinin kanama ve kan pıhtılaşma hızı operasyon öncesinde mutlaka tetkik edilmelidir. Gerekiyorsa kişiye kan sulandırıcı veya kan pıhtılaştırıcı ilaçlar verilerek normal seviyede kalması sağlanmalıdır.
Enfeksiyon
Her operasyonda bulunan bir risktir. Kesme ve dikiş işlemi içeren FUT Yöntemi’nde görülebilmektedir. Enfeksiyon riskinin ortadan kalkması için dikkat edilmesi gereken 2 nokta vardır.
- Operasyonun steril koşullarda yapılmalıdır,
- Operasyon sonrasında enfeksiyon oluşumunun engellenmesi için, kişiye verilen antibiyotik zamanında ve aksatılmadan kullanılmalıdır.
Dermoid Kist
Dermoid kist oluşumu nadiren görülen bir durumdur. Saç ekimi esnasında açılan kanalların fazla derine açılması ve saç köklerinin gereğinden fazla derine ekilmesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Saç köklerinde oluşmuş sivilce büyüklüğündeki kalıcı deri kistleri operasyondan birkaç hafta sonra kendini göstermektedir. Dermoid Kist oluşumunun engellenebilmesi için saç ekim doktorunun saç köklerini doğru derinliğe ekmesi gerekmektedir.
Çevresel Saç Kaybı
Saç ekim stresinden kaynaklanabilen, nadir görülen bir durumdur. Hızlı saç kaybı, saç ekimi yapılan veya saç köklerinin toplandığı sahadaki diğer saç köklerine zarar verilmesi sebebiyle de ortaya çıkabilir. Genellikle belirli bir bölgeyi kapsayan bu durum çoğu zaman geçicidir. FUE Yöntemi ile yapılan saç ekimlerinde bistüri ve keski uygulanmadığı için bu komplikasyon riski büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.
Ekilen Saç Köklerinin Çıkmaması
Saç ekimi operasyonu esnasında saç köklerinin zarar görmesi, saç köklerinin sonradan kafaya alınan bir darbe yüzünden zarar görmesi veya saç köklerinin ekilen bölgede yeteri kadar beslenememesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Genellikle bölgesel saç köklerinin ya da saç köklerinin bir kısmını etkilemektedir. Yara ve yanık izi kamuflajı için yapılan saç ekimlerinde, ekilen bölgedeki doku kaybı sebebiyle daha sık karşılaşılmaktadır.
Dönor Sahada His Kaybı
FUE yönteminin kullanılmaya başlanmasıyla ortadan kalkmış olan bu risk, FUT yönteminde karşılaşılabilen bir yan etkidir. Kesi yapılarak deri ile çıkarılan saç köklerinin, gereğinden fazla derine inilerek ya da zedeleyici hareketlerle yapılması sebebiyle ortaya çıkmaktaydı.
Yanlış Yöne Uzayan Saç Kökleri
Saç ekiminde karşılaşılan bu sorun saç ekim planlamasının doğru yapılamaması, kanalların doğru açıyla açılmaması sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Saç köklerinin ekimi ve planlanması esnasında açılacak olan kanallara doğru açılar verilmesi, ön saç çizgisinin dikkate alınması saç köklerinin doğal yapısında uzamasını sağlayacaktır.
İlginizi Çekebilecek Diğer Popüler Konular;
- Türkiye’nin En İyi Saç Ekim Merkezleri
- İstanbul En İyi ve İllegal Saç Ekim Merkezleri
- 2023 Güncel Saç Ekimi Fiyatları
- Saç Ekimi Nedir? En Önemli Detaylar
- Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?