Saç Dökülmesinin Tarihçesi: “Mısırlılar’dan Günümüze”

Saç Dökülmesinin Tarihçesi: “Mısırlılar’dan Günümüze”

Geçmişten Günümüze Saç Dökülmesinin Tarihçesi

Saç Dökülmesinin Tarihçesi Mısırlılar’dan günümüze kadar daima araştırmalar yapılan bir konudur. Başta saç dökülmesi yaşayan insanlar olmak üzere birçok kişinin ilgisini çeken saç dökülmesi alanında yapılan araştırmalar göstermektedir ki, yaygın olan kanaatin aksine, bu alandaki araştırmalar 20’nci Yüzyıl’da başlayan bir serüven olmayıp, geçmişi çok eskilere gitmektedir. Bilinen ilk kaynaklar Mısırlılar’a ait olmakla birlikte, insanoğlu “kellik” hakkında daima araştırmalar yapmış ve yeni tedavi yöntemleri için çalışmıştır. Saç dökülmesinin tarihçesi ise, Mısırlılar’dan günümüze hayli ilginç tedavi yöntemlerinin denendiğini göstermektedir. Bunlar arasında aslan, su aygırı, kedi ve yılan gibi hayvanların yağlarının kafa derisine sürülmesi bu tedavi yöntemlerinden ise sadece birkaçı. Şu an, saç dökülmesine karşın bazı ilaçlar da kullanılmakla birlikte, genetik kökenli kellik için hala tek çözüm saç ekimi olarak bilinmektedir. Şimdi, gelin hep birlikte saç dökülmesinin tarihçesi konusunu kronolojik olarak inceleyelim.

Mısırlılar’dan Günümüze Saç Dökülmesinin Tarihçesi (Kronolojik)

Saç Dökülmesinin Tarihçesi Mısırlılar Milattan Önce 4000

Saç Dökülmesinin Tarihçesi Mısırlılar – Milattan Önce 4000

Mısırlılar’ın icat ettiği özel karışım, saç dökülmesinin tarihçesi açısından çok önemlidir çünkü bu özel karışım ilk kellik ilacı olarak bilinmektedir. Bir diğer özel karışım ise içinde köpek ve eşek toynağını barındırıyordu. Bu tarif! “Aşağı ve Yukarı Mısır”ın Kralı için özel olarak hazırlanmıştı. İlaç sizce işe yaramış mıdır? Tabii ki hayır. Kel başa şimşir tarağa devam…

Antik Yunan ve Romalılar Dönemi

Solda Hipokrat ve Sağda Jül Sezar

Antik Yunan ve Romalılar Dönemi

“Tıbbın Babası” olarak bilinen Yunan hekim Hipokrat da kellikten çok çekmiş. Hatta kendisi bir merhem icat etmiş. Bu ilginç merhemin içinde, afyon, güvercin gübresi, kimyon ve ısırgan otu bulunmaktaymış. “Terzi kendi söküğünü dikemez” misali, bu ilaç da bir işe yaramamış.

Kellikten muzdarip bir diğer kral ise Roma İmparatoru Sezar’mış. Kendisi, imparatorluk sınırlarında bulunan bütün hekimlerini bu sorunu çözmeleri için seferber etmiş ama maalesef o da başarılı olamamış.

Ortaçağ döneminden 1939a

18. yy Berber ve Peruk Tasviri

Orta Çağ Döneminden 1939’a

  • Her ne kadar kökten bir çözüm olmasa da, Fransız hükümdarı 13. Luiz, kelliğini gizlemek için peruk takmış.
  • “Tarih tekerrürden ibarettir.” Yaklaşık 5800 yıl önce Mısırlılar tarafından denenen yılan yağı tekrardan devrede ama bu sefer bir farkla. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki “uyanık” bir girişimci “Snake Oil (Yılan Yağı)” adlı şirketi kurar., Yılan yağından yapıldığını söylediği ilacın kelliğin çözümü olduğunu iddia etse de, ilaç tam anlamıyla bir kocakarı ilacıydı.
  • Ve ilk kıvılcım! Japon dermatolog Dr. Okuda hiç de küçümsenmemesi geren bir başarıya imza attı. Savaşta yüzünde yanma kaynaklı yarası olan askerlere ilk başarılı “kıl” ekimi gerçekleştirdi. Altını çizmekte fayda var. Dr. Okuda’nın gerçekleştirdiği operasyon bir saç ekimi değil, kaş-kirpik ekimiydi.

1950lerden 1997ye

Norman Orentreich İlk Modern Saç Ekimini Gerçekleştiren Kişi Olarak Bilinir.

1950’lerden 1997’ye

  • ABD’li dermatolog Orentreich’in erkek denekler üzerinde yaptığı saç ekimi operasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Operasyon öncesindeki yaygın kanaat, uygulanan saç ekiminin kalıcı olmayacağı yönündeydi. Ama bu kanaat yanlış çıktı ve tarihin ilk saç ekimi başarıyla sonuçlandı.
  • Upjohn firması, içerisinde yüzde 2 Minoxidil barındıran bir ilaç geliştirdi.
  • Dr. William Rassman, Dr. Robert Bernstein, Dr. Wojciech Szaniawski ve Dr. Alan J. Halperin tarafından bilimsel düzeyde illk foliküler ekim makalesi yayımlandı.
  • ABD’li Merck şirketi Amerika Yiyecek ve İlaç İdaresi onaylı ilacını üretti. “Propecia” adıyla pazara sunulan o zamana kadar saç dökülmesi tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçtı.

Saç Ekimi ve 2002 Yılı

Dr. William Rossman ve Dr. Robert Bernstein

Saç Ekimi ve 2002 Yılı

2000’li yıllar saç dökülmesinin tarihçesi açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü, 2002 yılında Dr. William Rassman ve Dr. Robert Bernstein tarafından FUE Yöntemi’ni tanıtan “FUE: Minimally Invasive Surgery for Hair Transplantation (FUE: Saç Ekiminde En Az Hasar Veren Cerrahi İşlem)” adlı makale yayımlanarak insanlar bilgilendirildi. FUE Yöntemi’nde donör bölgesinden alınan saç kökleri, ekim yapılacak bölgeye yerleştirilir. FUT Yöntemi’nden farkı ise, saç kökleri alınırken donör bölgesi zarar görmez. Saç kökleri “punch” adı verilen iğnelerle alınır. FUE, ülkemizde de en yaygın olarak kullanılan saç ekimi yöntemidir. Ekim işleminden sonra yaklaşık 1 yıl içinde donör bölgesi sağlığına kavuşur ve hiçbir iz kalmaz.

FUE Yöntemi, ülkemizde de en yaygın olarak kullanılan saç ekim yöntemidir.

2006 ve 2007

Dr. Robert Bernstein ve Robotik Saç Ekimi

2006 ve 2007

  • Rogaine Foam markalı saç dökülmesine karşı etkili olan ürün piyasaya sunuldu.
  • Uluslar arası Saç Yenileme Cerrahisi Topluluğu (ISHRS), saç ekim operasyonlarında Robotik FUE Yöntemi’nin rolünü görüşmeye başladı.
  • Hairmax, erkeklerde saç dökülmesinin önüne geçen “Laser Comb” adlı lazer tarağını üretti. Cihaz stres veya beslenme kaynaklı saç dökülmelerine faydalı olabilmektedir. Genetik kökenli saç dökülmelerinde ise saç olmayan bölgede “saç çıkartamamaktadır”. Lazer tarağı, doktorlar tarafından saç ekimi yaptıran kişilere önerilmektedir.

Sonuç olarak, insanoğlu geçmişten günümüze her alanda olduğu gibi, saç dökülmesi alanında da önemli başarılara imza atmıştır. Bir zamanlar, koyun kılından yapılan peruklar insanları tatmin etmekteyken; şu an teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte saç ekimleri çokça rağbet görmektedir. Çünkü insanlar daima “doğal görüntü”ye yani estetiğe ve sağlığa önem vermişlerdir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Popüler Konular;

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.