Saç Ekiminde Ekilen Saçlar Dökülür Mü?
Ekilen Saçlar Dökülür Mü?
Ekilen saçlar dökülür mü sorusu saç ekimi yaptıranların veya yaptıracakların en merak ettiği konulardan bir tanesidir. Saç dökülmesi yaşayan ve saç ekimi üzerinde araştırmalar yapan kişilere öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Kendi sağlıklı saçlarınız da dökülme yaşar ve bu kel kalacağınız anlamına gelmez. Bu durumda ekilen saçlar da, sağlıklı saç telleriniz gibi ekim alanında yaşamaya ve büyümeye başlamışlarsa onların da dökülme durumu olacaktır. Ancak bu kellik yaratacak türden bir dökülme değildir. Bu konuyu daha iyi anlamak için saçın yapısı, büyüme döngüsü ve testosteronun saç kökleri üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Her Saç Dökülmesi Kelleştirir Mi?
Her saç dökülmesinin kellik yaratmayacağını bilmelisiniz. İlk paragrafta “Ekilen saçlar dökülür mü” sorusunu cevaplarken, dikkat çekmek istediğimiz noktalardan bir tanesi de buydu.
İki kısımdan oluşan saç yapısının güçlü ve sağlıklı olması, saç tellerinin dökülmeyeceği anlamına gelmez. Sağlıklı saç tellerinde de dökülme olur. Ancak saç kökleri güçlü olduğu sürece bu doğal bir süreçtir. Saç köklerinin 3 ayrı fazı bulunmaktadır. Saçın yapısı gereği 2 aydan 3 yıla kadar gidebilen bir döngü içerisinde saç kökleri farklı zamanlarda farklı özellikler alır. Bu özellikleri saç köklerinden çıkan saç tellerinin uzadığı ve güçlendiği dönem, olgunlaşıp gürleşen saç tellerinin kendini koruduğu ve bu şekilde kaldığı dönem ve saç tellerinin döküldüğü ve yeni saç tellerinin hazırlandığı dönem olmak üzere saç köklerimiz sürekli bir döngü içerisindedir. Saç telleri döküldükten sonra yerine yeni saç teli çıkması için yeni bir süreç başlar. Saçların büyüme döngüsü dediğimiz bu süreç insan hayatında defalarca yaşanmaktadır. Bu sürecin bir parçası olarak saç tellerinin dökülmesi sağlıklı ve doğal bir sürecin parçasıdır. Kellik yaratacak dökülmelerle karıştırılmaması gerekir.
Saçlarımız kendi büyüme gelişme ve dökülme fazları içerisinde de dökülürler ve hemen arkasından saç köklerinden yeniden saç kılı çıkartırlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta saç köklerinin yapısı ve gücüdür.
Gelişme sürecinin bitirdikten sonra dökülme fazına geçen saç telleri, kısa süreli bir dinlenmenin ardından yeniden yeni saç telleri çıkartmaya başlayacaktır. Bu döngünün her bir saç teli için ayrı ayrı zamanlarda çalıştığı ve her saç telinin aynı zaman içerisinde farklı bir fazda olduğu düşünüldüğünde günlük normal kabul edilen saç dökülmesinin sebebi de anlaşılacaktır. Bu durumda “ekilen saçlar dökülür mü? sorusunun cevabı daha net anlaşılmaktadır. Çünkü her gün kafamızda belirli bir oranda saç teli dökülme fazına girer.
Bu süreç anlaşıldığında her saç dökülmesinin kelleşme yaratmayacağı idrak olunacaktır.
Saç Dökülmesi Seviyesi Nasıl Analiz Edilir?
Saç dökülmesi doğal saçlarımızın büyümesinin bir parçası olmasının yanı sıra, genetik, çevresel, bir hastalığa dayalı da gözükür. Diğer yandan beslenme bozukluklarından kaynakla bir takım dökülmeler de meydana gelebilmektedir. Burada önemli olan kişinin kendini takip etmesi ve dökülme seviyesinin arttığı zamanları ayırt etmesidir.
- Saçlarınızı elinize attığınızda parmaklarınız arasında çok sayıda saç teli kalıyorsa,
- Oturduğunuz alanda dikkat çekici sayıda saç teli görüyorsanız,
- Saçlarınızda gözle görülür bir azalma varsa,
- Banyo sonrası saç kıllarınız sebebiyle gider tıkanıyorsa,
- Saçlarınızı taradığınız tarakta kısa zamanda çok sayıda saç teli birikiyorsa,
- Saçlarınız eski zamanlara göre daha güçsüz ise çeşitli kontroller yaptırmak için doktorunuza başvurmanızın zamanı gelmiştir.
Burada saç dökülmenizin sebebinin analiz edilmesi çok önemlidir. Genetik olmayan birçok saç dökülmesi sebebi ortadan kaldırıldığında, saç dökülmesi de ortadan kalkmaktadır. Kişi kısa zamanda sağlıklı güçlü saçlarına geri kavuşabilmektedir. Doktorlar ailesel yatkınlığı olan kişilerde genetik olarak ortaya çıkan dökülmeleri geciktirir. Ancak tamamen önleyemezler.
Saç dökülmesinin sebebi ortaya çıkarılan kişi için gerekli olan çözümler doktor tarafından sizler ile paylaşılmaktadır. Erken yaşlarda genetik dökülmeler için ilaç tedavisi daha uygundur. Aynı zamanda hasta ekim için dökülmesinin artmasını beklemelidir.
Saç Ekimi Nerelerdeki Saç Telleri ile Yapılır?
“Ekilen saçlar dökülür mü” sorusunun yanıtını bizlere anlatacak en önemli nokta da burasıdır. Bahsettiğimiz gibi genetik olarak ortaya çıkan erkek tipi dökülmeler testosteron hormonu ile yakından bağlantılıdır. Erkeklik hormonu dediğimiz bu hormonun saç dökülmesine sebep olduğu ya da saç dökülmesini artırdığı bilinmektedir. Saç ekimlerinde testesteron hormonundan en az etkilenen ve insanın yaşlılığı sürecinde bile canlılığını koruyan ense bölgesindeki saç kökleri tercih edilmektedir.
Ekim için kullanılan bölgelerden birincisi ve kuşkusuz en çok tercih edileni kişinin kendi ensesidir. Saç ekimi yapılabilmesi için kişinin kendi kıl köklerinin kullanılması zorunludur.
Saç ekimi için ideal bölge olan ense bölgesi, saç ekim operasyonlarının %99’unun kullandığı bölgedir. Günümüzde çok gerekli görüldüğü takdirde kullanılan ikinci bölge ise göğüs ve omuzdaki kıllardır. İkinci bölge yapısal olarak başarılı sonuçlar ortaya çıkartmamaktadır. Bu yüzden saç ekim operasyonları için doktorlar tarafından kullanılmayan bir bölgedir.
Ense Bölgesindeki Saç Köklerinin Özellikleri
Saç ekimlerinde kullanılan bu saç kökleri hiç dokunulmadan önce yani diğer bir değişle operasyon öncesinde de dökülebilmektedir. Normal seviye de olan bu dökülme saç köklerinin tükenmesine sebep olmaz. Aksine saç tellerinin yenilenmesini sağlar.
Saç ekimlerinin büyük bir çoğunluğu testesteron hormonunun yapısına karşı daha dirençli olan ense bölgesindeki saç kökleri kullanılarak gerçekleşir. Bu yüzden erkek tipi dökülmelerde, ense bölgesinden alınarak ekilen saçlar sağlamdır. Yani, “Büyüme döngüsü” içerisinde yaşayacağı sağlıklı dökülme dışında kellik yaratacak şekilde tamamen dökülme riski yok denecek kadar azdır. Ancak, bu süreç kişinin yaşlılık dönemine denk gelen doğal bir sürecin parçası olarak ortaya çıkar. Ense bölgesinden alınarak ekilen saçlarda da zaman içerisinde zayıflama gözükür. Ancak bunun gerçekleşmesi için çok çok uzun seneler gerekmektedir.
Yaşlılıktan dolayı saçlarda yaşanan dökülme ve zayıflamalara rağmen ense bölgesinde dökülme olmaz. Ense bölgesindeki saç köklerinin yaşam süreleri diğer saç köklerine göre daha uzundur. Bu sebepten ensedeki saç köklerinin mevcut kalabilmesi normaldir. Bu yüzden “ekilen saçlar dökülür mü” sorusuna hem evet, hem de hayır diye cevap vermekteyiz. Yani, evet saçlarınız dökülebilir ama ekim yapılacak kıllar ensenizden alınacağı için bu zaman alacaktır. Bununla birlikte, kimi insanlarda ense bölgesi seyrek kimi insanlarda ise daha yoğundur. Bu genetik farklılıklar tek bir greftin içerisinde barındırdığı saç kökü sayısına göre değişmektedir.
Sonuç olarak, kellik yaratacak boyuttaki kaybını, saçın normal döngüsü içerisinde kendini yenilemek için yaptığı dökülmeden ayırırız. Ense bölgesinden alınarak ekilen saçların kökleri genetik yapılarından ötürü farklıdır. Dolayısıyla diğer saç kökleriniz gibi kellik yaratacak şekilde dökülmeyecektir.
İlginizi Çekebilecek Diğer Popüler Konular;
- Türkiye’nin En İyi Saç Ekim Merkezleri
- İstanbul En İyi ve İllegal Saç Ekim Merkezleri
- 2023 Güncel Saç Ekimi Fiyatları
- Saç Ekimi Nedir? En Önemli Detaylar
- Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?