Erkeklerde Saç Dökülmesi ve Detayları

Erkeklerde Saç Dökülmesi ve Detayları

Erkeklerde Saç Dökülmesi “6000 Yıllık Bir Mesele”

Erkeklerde saç dökülmesi birçok erkeğin hayatının belirli dönemlerinde az veya çok karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Geçmişten günümüze saç dökülmesinin tarihçesine baktığımızda, birçok medeniyetin, imparatorun ve hekimin bu alanda araştırmalar yaptığını görmekteyiz. Erkeklerde saç dökülmesinin önüne geçebilmek için insanoğlu, yılan yağından ısırgan otuna, eşek toynağından güvercin gübresine kadar onlarca yöntem denemiş, ancak geçtiğimiz yüzyılda kayda değer ilerlemeler kaydedebilmiştir.

Kimi erkeklerde saç dökülmesi genetik kökenli olmakla birlikte, kimilerinde ise stres veya beslenme kaynaklı saç dökülmesi baş gösterir. Stres ve beslenme kaynaklı dökülmeler bir süre sonra kendiliğinde durabilir veya dökülmeyi engelleyen ilaçlar kullanılarak durdurulabilir. Ama, genetik kökenli saç dökülmesinde tek çözüm “saç ekimi”dir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi ve Erkek Tipi Dökülme

Androgenetik Kellik

Erkeklerde Saç Dökülmesi ve Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Genetik olarak bilinen ve çoğu erkeğin 20’li yaşlarda yaşadığı saç dökülmesi, yaşla doğru orantıda ilerler. 50’li yaşlarda ise giderek seyrelen ve zayıflayan saç köklerinin sonucu kelliktir. Erkeklerde en yaygın saç dökülme sebebi bilimsel adıyla “androgenetik kellik” olarak adlandırılan dökülme tipidir. “Erkek tipi dökülme” olarak da bilinen dökülme türü genellikle kellikle sonuçlanır. Bunun sebebi ise Dihirotestosteron (DHT) hormonundan kaynaklanmaktadır. Testesteron hormonunun beslediği DHT etkisiyle, hassas kafa derisindeki saç kökleri, saç dökülmesine sebep olur.

Sınıflandırma/Derecelendirme

Norwood Ölçeği

Sınıflandırma/Derecelendirme

1975 yılında Dr. O’tar Norwood tarafından kaleme alınan “Norwood Sınıflandırması”, erkek tipi saç dökülmesinde kullanılan en yaygın sınıflandırma türüdür. Erkeklerde saç dökülmesini ele alan bu model, 2 yönlü oluşan ve gözle net bir şekilde görülen saç dökülme tipidir. Norwood tipi sınıflandırmada, saçlarda geçici durgunluk ve tepe incelmesiyle meydana gelen saç dökülmesi çift taraflı oluşur. Kadın tipi saç dökülmesinden farklı olan kısmı, erkeklerde alın (ön) tarafındaki saçlar vertex (tepe) bölgesine doğru dökülürken, diğer taraftan da vertexten alına doğru yani tam zıt yönden dökülmeler başlar. Çift taraflı dökülmenin gerçekleştiği bu sınıflandırma kellikle sonuçlanır.

Teşhis

“Androgenetik Kellik” olarak adlandırılan erkek tipi saç dökülmesinin teşhisi oldukça kolaydır. Öncelikle, teşhisin, mutlaka bir saç ekim doktoru tarafından yapılması gerektiğine dikkat edilmelidir. Erkeklerde saç dökülmesinin teşhisi çıplak gözle yapılan muayenelerle anlaşılması zordur. Yani, durumunun ciddi olup olmadığını ayna karşısında hasta kendi karar veremez. Doktor “optik lup” adı verilen cihazı kullanarak hastanın kafa derisini ve saçlarını yakından inceleyerek teşhisi kolayca koyabilir.

Tedavi

Saç Ekimi Operasyonu

Tedavi

Erkek tipi saç dökülmesinde 2 tür tedavi yöntemi vardır. İlaç ve saç ekimi operasyonu olmak üzere 2’ye ayrılan tedavi yöntemlerinde doktorun muayenesi ve hastanın dökülme tipi büyük önem taşır. İlaç kullanımı genetik dökülmelerde işlevsiz kalır ve diğer durumlarda ise sadece dökülme sürecini çok kısa süreli yavaşlatır. Bununla birlikte, genetik kaynaklı saç dökülmelerinde dahi başarı oranı oldukça yüksek olan saç ekim operasyonları, ülkemizde ve dünyada saç dökülme sorunu yaşayan hastaların ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Sonuç olarak, genetik veya stres/beslenme kaynaklı olsun, her erkek saç dökülmesi yaşayabilir. Kimi zaman saç dökülmesinin önüne geçilemeyebilir. Etrafınızda size kocakarı ilaçları tavsiye edenler olabilir Bunun yanı sıra; televizyon ve internette içeriğinde ne olduğunu bilmediğiniz, sağlığınızı tehdit edebilecek ilaçların(merdiven altı diye tabir edilen) reklamlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yapılması gereken en mantıklı davranış, saç dökülmesini fark eder etmez bir dermatolog veya saç ekim doktoruna danışmak olacaktır. Saç Dökülmesinin Tarihi adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Popüler Konular;

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.