Saç Ekimi Sonrası Beslenme
Saç Ekimi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Saç ekimi operasyonunun başarılı bir şekilde sonuçlanması ve ekilen saç köklerinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için saç ekimi sonrası hastaya düşen bazı görev ve sorumluluklar vardır. Operasyon sonrasındaki süreçte en dikkat edilmesi gereken nokta ekilen saç köklerinin korunması ve beslenmesini sağlamaktır. Saç ekimi sonrası saçın darbelerden ve her türlük baskıdan korunması birinci kuraldır. Dolayısıyla saç ekimi sonrası beslenme de ekilen saçların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir.
Saç ekimi operasyonu yaptırdıktan sonra hastaya düşen birtakım görevler vardır. Bunlardan biri de saç ekimi sonrası beslenme konusunda dikkatli davranmaktır. Aynı zamanda saç için yararlı besinler seçerek, ekim sonrası hassas bir süreç yaşayan saç köklerinin hızlı bir şekilde beslenmesini sağlamaktır.
Saç ekimi Sonrası Beslenme Önemi
Saç ekimi sonrası, yeni görünümünüze kavuşmanızı hızlandıracak ve sonucun çok daha doğal ve iyi olmasını sağlayacak faktörler var. Bunlar;
- Düzenli bir beslenme sistemi oluşturmak,
- Sağlıklı beslenmeye yönelmek,
- spor yapmak,
- Kötü alışkanlıklardan uzak durmak
şeklinde dörde ayrılır.
Saçlarınızın dışarıdan beslenmesinden öte, yediklerinizle içeriden beslenmesi çok daha etkili bir yöntemdir. Bu yüzden vitamin ve mineral bakımından saç için yararlı gıdalarla beslenmeniz ekilen saç köklerinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda saçlarınızı hızlı bir şekilde güçlendirecektir.
- Saç ekimi sonrası beslenme şeklinizi düzenleyerek, ekilen saç köklerinin kan yoluyla uygun şekilde beslenmesi sağlanır.
- Saç ekimi sonrası çıkacak olan kök sayısındaki kayıpların azalmasını sağlar.
- Doğru şekilde beslenmek şok dökülmenin süresini kısaltır.
- Kendi saçlarınızda eğer varsa devam eden dökülmeler durdurulabilir
- Saçlarınızın beslenerek güçlenir ve sıklaşır.
- Saç ekimi sonrası sağlıklı beslenme ile saçlarınızın daha hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlayabilirsiniz.
- Saç ekimi sonrası beslenme doğru ve sağlıklı şekilde ayarlanırsa hücre yenileme hızınızı arttırabilirsiniz
- Hücre yenileme hızı artan kişilerde yara iyileşme hızı da artacaktır.
- Saçınıza yararlı olan vitaminlerin ve besin maddelerinin vücudunuzda bol miktarda bulunması saçınızın doğal yollardan beslenmesini sağlayacaktır.
Saç Ekimi Sonrası Beslenme Kuralları
Saç ekimi sonrası beslenme de neleri yediğiniz kadar neleri yemediğiniz ve içmediğiniz de çok önemlidir. Saçlarınız için besleyici ve güçlendirici olan besinlerin neler olduğuna ve nasıl tüketilmesi gerektiğine geçmeden önce saç ekimi sonrası beslenme kurallarını öğrenelim…
1.Fazla Yemeyin
Saç ekimi operasyonu öncesinde olduğu gibi saç ekimi operasyonu sonrasında da hafif beslenmeniz, karnınızı çok doyurmadan yemeğinizi bitirmeniz çok önemlidir. Bu vücudunuzun gereksiz fazla alınan öğünü öğütmek için harcayacağı enerjiyi saçınıza vermesini sağlayacak, özellikle ilk üç günlük dönemde iyileşme sürecinizi daha konforlu geçirmenize sebep olacaktır. Saç ekimi sonrası beslenme sürecinde ağır yağlı yiyecekler ve kızartmalardan kaçının.
2.Aç Kalmayın ve Yorucu Diyetlere Başlamayın
Saç ekimi sonrası yenilenme fikri içerisinde olan birçok kişi iyileşme sürecini diyet yaparak geçirmeye karar verebilir. Bu durum, özellikle kontrolsüz, hızlı ve sağlıksız diyetlerse saç köklerinin yetersiz beslenmesi söz konusu olabilmektedir. Saç ekimi sonrası sağlıklı beslenin ancak şok diyet gibi yememe üzerine kurulu diyetler yapmayın. Saç ekimi sonrası doğru gıdalar almanın çok önemli olduğunu unutmayın.
Bir diyetisyen ile görüşmek hem saçlarınız hem vücudunuz için size özel bir diyet hazırlanmasını sağlar.
3.Sigaradan Uzak Durun
Sigaranın vücudunuza ne kadar zararlı olduğunu zaten biliyorsunuz, saç ekimi sonrası sigara zayıf ve hassas olan saç köklerinizin çıkmamasını sağlayabilecek kadar güçlüdür. Kandaki oksijeni tüketen sigara, verdiği zararların yanı sıra saçın beslenme kaynaklarını da engeller. Bu sebepler, saç ekimi sonrası mümkün olduğunca uzun bir süre sigaradan uzak durmakta fayda vardır.
Saç kökleri, incecik kılcal damarlarla beslenmektedir. Bu damarlardan saç köklerine gelen kan, saça gerekli olan besini ve oksijeni getirir. Kan akışındaki yavaşlama, kanın kalitesindeki düşüşler veya kanın içerisinde yeterince oksijen içermiyor olması gibi sebeplerle saç kökleri beslenemez ve canlılıklarını kısa sürede kaybederek ölürler. Bu saç ekimi operasyonu sonucu ekilen hassas saç köklerinde çok daha hızlı gerçekleşecektir. Bu sebeple saç ekimi sonrası saç köklerinin beslenmesini önemli şekilde etkileyen sigaradan mümkün olduğu kadar uzak durmalısınız.
Sigara bağımlısı kişiler, bu süreçte doktorlarına danışarak sigara bırakmaya yardımcı olan bazı ürünlerden destek alabilirler.
4- Alkol Kullanımını Sınırlayın
Alkol kullanımı vücut organlarına zarar veren ve onları yoran bir durumdur. Saç ekimi sonrasında mümkün olduğunca uzun bir süre alkole ara vermek, yeni ekilen saçlarınızın sağlığı açısından önemlidir. Alkol hem vücudunuza zararlıdır hem de vücut koordinasyonunuzu azaltmaktadır. Dolayısıyla ekim yapılan alanın darbe almasına sebep olabileceğinizi unutmayınız.
5-Düzenli Bir Beslenme Sistemi Oluşturun
Saç ekimi sonrası beslenme düzenini doğru oluşturmak, çeşitli besin gıdalarında yeterli miktar da ve doğru zamanda almak saç köklerinin en iyi şekilde güçlenmesini sağlayacaktır. Düzenli beslenme, genel sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Düzenli beslenmeyi saç ekimi operasyonu sonrasında bir alışkanlık haline getirmelisiniz.
6- Abur Cubur ve Zararı Gıdalardan Uzaklaşın
Atalarımız can boğazdan gelir dediğinde, GDO’lu ve hormonlu gıdalar, fastfoodlar, koruyucu maddeler, aburcuburlar ve bu kadar gereksiz beyaz şeker yokmuş sanırız. Ne yiyorsanız osunuz yeni dönemin değerli sözlerinden biridir. Yediğiniz cips ile içtiğiniz asitli içecek ile saçınızı besleyemezsiniz. Yemek seçimizi yaparken, sebze, meyve ve sağlıklı yemeğe yönelin.
7-Ara Öğünlerinize Kuruyemiş Ekleyin
Saç besleyici vitamin, besin maddeleri ve yağları çerdikleri için kuruyemişlerin birçoğu saç için gerekli besinler arasında yer almaktadır. Ekiminizden sonra beslenme düzeninizin içerisine ekleyeceğiniz bir ufak ara öğünde düzenli olarak FINDIK, CEVİZ, BADEM gibi çinko, omega ve selenyum bakımından güçlü, FISTIK gibi biotin kaynağı kuruyemişlere yer vermelisiniz.
Saç İçin Yararlı Vitaminler ve Besin Maddeleri
Operasyondan sonra beslenme sistemi için diyetisyenler tarafından tavsiye edilen birtakım besin maddeleri vardır. Saç ekimi sonrası dengeli beslenmeniz, saçınız için çok daha yararlıdır. Bunun için beslenmenize saç için özel bir yeri olan besin maddelerine yer vererek başlamalısınız.
A vitamini
- A vitaminini retinoidler (hayvansal gıdalardan alınan) ve Karotenoidler (bitkisel gıdalardan alınan) şeklinde ikiye ayırmak daha faydalı olacaktır.
- Aynı zamanda A vitamini saç derisi için oldukça faydalıdır.
- Cildin nem dengesini korumaya yardımcı olur.
- İltihap önleyici içeriği özellikle saç ekiminin ilk aşamalarında ödem, şişlilk ve diğer komplikasyonların azaltılmasında etkilidir.
- Yetişkin bir kişinin günde 700-900 mcg A vitamini alması gerekmektedir.
A vitamini içeren gıdalar: Tatlı patates, Havuç, Ispanak, Domates, Kayısı, Maydonoz
Süt, Yumurta, Karides, Somon Balığı, Ciğer,
Biotin
- Saçın ana maddesi olan keratinin üretiminden sorumludur. Keratin saçın yapıtaşı olarak adlandırılmaktadır.
- Lifli bir protein olan kreatinin üretiminden sorumlu olan biotinin yeterli miktarda alınması saç ekimi sonrası beslenme şeklinin temelini oluşturmalıdır. Biotinden zengin gıdalarla beslenerek, saç hücrelerinin enerji üretimini arttırmalısınız.
- Saçın korteks alanında yer alan yapının elastikiyetini düzenler, dengeler ve güçlendirir.
- Yetişkin bireylerde günlük önerilen miktar 35 mcg ‘dır.
Biotin İçeren Gıdalar: Çiğ Yumurta Sarısı, Dut, Karaciğer, fıstık ve yeşil yapraklı sebzeler
Folik Asit
- B vitamini ailesinin bir üyesi olan folik asit (vitamin b9 ya da diğer bir adı ile folat) hücre bölünmesi sürecinde önemli bir etkiye sahiptir.
- Yetişkin kişilerin günde 100-200 mcg folik asite ihtiyacı vardır.
- Folik asit, hücre yenilenmesini arttırarak iyileşme sürecini hızlandırır.
- Kas yapılanması için önemli olan bu vitamin, saç köklerinin yeni ekilen yerlerine bağlanması sürecinde önemli bir göreve sahiptir. Saç ekimi sonrası beslenme nize dikkat ederken, folik asit bakımından zengin besinler tercih etmelisiniz.
Folik Asit içeren gıdalar: Karaciğer, Brokoli, Mısır, Kırmızı et, yumurta, Enginar, Kavun, Buğday, Çavdar
C Vitamini
- Saç ekimi sonrası beslenmede önemli bir yere sahiptir. Kan dolaşımını arttırdığı için saç köklerinin beslenmesini kolaylaştırmaktadır.
- C vitamini depolanmayan vitamin çeşitlerinden olduğu için her gün belirli bir miktar C vitamini alımı tavsiye edilmektedir.
- C vitamini yara ve yanıkların iyileşmesini kolaylaştırmaktadır.
- Vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğu için saç ekimi sonrası beslenmede özellikle ilk hafta tavsiye edilmektedir.
- Ayrıca saç ekimi sonrası beslenme ile yeterli miktarda alınan C vitamini, saç beyazlaşmasına karşı da koruyucu bir etki göstermektedir.
C Vitamini içeren Gıdalar: Biber, kivi, brokoli,turunçgiller, maydonoz, çilek
E Vitamini
- Saç ekimi sonrası beslenme de önemli bir yere sahiptir.
- Saç hücrelerinin üretimi ve hücre yenilenmesinden sorumludur.
- Cilt yenileyici özelliğiyle yeni ekilen saç köklerinin hızlı bir şekilde ekim yapılan alan ile kaynaşmasını sağlar.
- Saç foliküllerindeki hasarları onararak saç canlılık kazandırır.
- E vitamini kuru saç ve saç derisi içinde ideal bir besleyici görevi görür.
E Vitamini İçeren Gıdalar: Ayçekirdeği, buğday tohumu, ıspanak, badem, fındık, ıspanak, şalgam, avokado
Saç Ekimi Sonrası Beslenme Menüsü
Saç ekimi operasyonu sonrasında saçların çevresel faktörlerden korunması ve beslenmesi kadar içeriden güçlendirilmesi ve beslenmesi çok önemlidir. Ekilen saç kökleri, saç derisine kılcal damarlar yoluyla bağlıdır. Bu kılcal damarlara gelen kan aracılığıyla beslenmektedir. Kendiniz için sizde bir saç ekimi sonrası beslenme menüsü hazırlamalısınız. Bu sayede saçlarınızı hızlı bir şekilde güçlenmesine destek olabilirsiniz.
Bu saç ekimi sonrası menüsü, Diyetisyen Nurdan Çeliktaş’ın saç köklerini beslemeye yönelik hazırladığı örnek bir saç ekimi sonrası beslenme menüsüdür.
3 ana ve 5 ara öğünden oluşan beslenme menüsünde, genel sağlık kurallarına uygun, saç kökleri besleyen gıdalar tercih edilmiştir.
Örnek olarak hazırlanan bu menü ile toplamda ortalama 117 mg biotin ve 72 mg çinko alınmış olmaktadır.
Saç ekimi sonrası yukarıdaki bilgilere dayanarak kendi menülerinizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca diyetisyene giderek, size özel bir beslenme listesi oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.
Örnek Menü
Sabah Kahvaltısı – 08.00
- Kepek ekmeği (1-2 dilim)
- Beyaz Peynir (30 gr. Yaklaşık bir kibrit kutusu büyüklüğünde)
- Haşlanmış Yumurta (1 adet yumurta, 11microgram biotin içermektedir.)
- Domates-Salatalık ve yeşillik
Ara Öğün
Mevsim Meyvelerinden bir porsiyon. (A vitamini açısından zengin kayısı, E vitamini açısından zengin avakado, C vitamini açısından zengin çilek ya da kivi, kavun ya da elma tercih ediniz.)
Öğle Yemeği – 12.00
- Ispanak yemeği (1,5 mg Çinko)
- Bir kase yoğurt (1,8 mg çinko)
- Kepekli ekmek (Kepekli ekmek yerine bir kase mercimek tüketilebilir (6,2 mg çinko)
Ara Öğün – 15.00
Mevsim Meyvelerinden bir porsiyon
Ara Öğün – 17:00
Kuruyemiş (Bir avuç fıstık tercih edilebilir 1,6 mg çinko)
Akşam Yemeği – 19:00
- Tavuk ciğeri (50 gr) -100mcg biotin içerir. Kırmızı et (80 gr) – 17 mg çinko içerir. 1 Porsiyon karides -70 mg çinko içerir. Tercihlerinizi bu besinler doğrultusunda yapabilirsiniz.
- Kepek ekmeği (1-2dilim)
Ara Öğün – 21:00
Mevsim meyveleri ve 1 bardak süt -0,8 mg çinko
Ara Öğün – 23:00
Kuruyemiş olarak 6,2 mcg biotin içeren 10 gr badem tercih edilebilir
Dyt. Bahar Demirkıran
Diyetisyen – Beslenme Uzmanı
İlginizi Çekebilecek Diğer Popüler Konular;
- Türkiye’nin En İyi Saç Ekim Merkezleri
- İstanbul En İyi ve İllegal Saç Ekim Merkezleri
- 2023 Güncel Saç Ekimi Fiyatları
- Saç Ekimi Nedir? En Önemli Detaylar
- Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?